Årets Pride House görs som vanligt i sammarbete med Linköpings Stadsbliotek och Linköpings Kommun. Vi har ett spännande program med både föreläsningar och panelsamtal.
Vi i Pridegruppen är väldigt stolta över årets program på Pride House. Nedan kan du se hela vårt schema.
Författarbesök • Stora Scenen • 15:00-16:00
Tove & Hanna Folkesson
Tove Folkesson och Hanna Folkesson dyker i sin första gemensamma roman elegant ner i den svenska badortsepoken och skildrar den ur ett nytt perspektiv: två unga kvinnors kärlek på en plats där gamla traditioner mäts mot det nya. I en osäker omvärld kommer den största utmaningen trots allt inte utifrån.
Föreläsning • Stora Scenen • 16:00-17:00
Föreläsningen handlar om ungdomar som på olika sätt är (med)arrangörer av platser för och av unga hbtq+-personer. När ungdomarna beskriver sina erfarenheter av att organisera sig och arrangera lyfts både positiva upplevelser och utmaningar fram. De beskriver hur dessa processer villkoras av till exempel ekonomiska aspekter och psykisk ohälsa, men de beskriver också hur arrangörskapet främjar deras autonomi och självkänsla.
Föreläsning • Stora Scenen • 17:00-18:00
Angelica Löwdin
FPES vice ordförande Angelica Löwdin (hon) berättar om vad FPES är och vad vi gjort, gör och tänker göra.
Panelsamtal • Stora Scenen • 18:00-19:00
João Florêncio, Alma Persson, H. Devinney & Chrisl de Kloe
On the occasion of the commemoration of the 25th anniversary of gender studies at Linköping University, this roundtable brings together LiU researchers to offer a panoramic view of social and political developments in matters of gender and sexuality in Sweden and abroad. At a time when gender and sexuality are the object of political debate and attacks around the world, we draw from our histories to reflect on contemporary and future challenges.
Föreläsning • Stora Scenen • 19:00-20:00
Siri Sundin är en tysk sexolog, systemisk coach, agil coach och konstnär. För 5 år sedan flyttade hon från Berlin till Linköping, hennes mans hemstad. I sitt arbete som sexolog fokuserar Siri på att stödja människor att ta reda på mer om sig själva, sina preferenser när det gäller sex, sexualitet och partnerskap och kliva in i en plats för självförtroende och njutning. I ”Let's talk about sex, baby” kommer Siri på ett lättsamt sätt att diskutera vad det är som gör det så svårt att prata om denna värdefulla del av vårt liv. Hon kommer att ge idéer och kanske till och med små övningar för hur du kan tillåta dig att gå in i en lekfull inställning till att kommunicera dina önskemål och behov.
Föreläsning • Stora Scenen • 16:00-17:00
Stefan Balogh (han/hen), leg.arbetsterapeut och sexolog inriktning personer med funktionsnedsättning samt med egen intersex diagnos. Han kommer att prata om kön och intersex diagnoser.
Kommer delvis att prata om hur egen diagnos påverkar och normer i samhället som gör det svårt/besvärligt att navigera med identitet av att vara mitt i mellan.
Föreläsning • Stora Scenen • 17:00-18:00
Könsväxlingar och transfenomen har skildrats i litteraturen så länge som vi haft skriftspråk. Det finns mycket mer skildringar av transfenomen i litteraturens historia, än det finns litteraturhistoria skriven om det. Det här föredraget handlar om trans i svensk skönlitteratur och varför vi behöver skriva translitteraturens historia.
Maria Hymna Ramnehill är litteraturkritiker, journalist och doktorand i litteraturvetenskap med ett projekt om trans i skönlitteraturen, vid Göteborgs Universitet.
Föreläsning • Stora Scenen • 18:00-19:00
Aino Gröndahl, Newcomers
Aino Gröndahl (hon), asylrättsjurist, RFSL. Specialiserad på hbtqi-asylsökande, författare till RFSL:s tre rättsutredningar som granskar över 3 360 domar och beslut i hbtqi-asylärenden. De visar hur hbtqi-asylsökande med rätt till asyl de senaste åren får avslag och utvisas till länder där de förföljs, i strid med svensk och internationell rätt. Under föreläsningen beskriver hon hur vi hamnat här!
Panelsamtal & Föreläsning • Campus US, ElsaB • 12:00-13:00
Sofia Smolle, Anna Malmquist & Nero
Anna Malmquist (hon) är biträdande professor i socialpsykologi vid Linköpings universitet. Hon kommer att berätta om sin forskning om hbtqi-personers upplevelser av minoritetsstress, med ett särskilt fokus på möten med sjukvården. Hon kommer även att prata om minoritetsglädje och vad som kan ge positiva möten. Sofia Smolle, genderqueer med pronomen hen/hon, och när det är dags för Linköping Pride är jag alldeles nydisputerad och kan titulera mig fil. doktor i socialt arbete. Jag har de senaste åren arbetat med en avhandling med titeln Äldre transpersoner i socialt arbete – kunskap och erfarenheter. Under Linköping Pride kommer jag berätta om avhandlingens huvudsakliga resultat med ett fokus på bemötande. Ytterligare info om mig är att jag har utvecklat och ansvarat för kurser på universitetsnivå som handlar specifikt om könsidentitet och könsuttryck och hur vi kan möta transpersoners behov i människobehandlande organisationer.
Föreläsning • Stora Scenen • 15:00-16:00
Vad kan vara särskilt viktigt för att må bra som transperson? Kom och lär dig mer om vad som kan påverka ditt eget mående, eller hur du kan bidra till att främja andra människors hälsa! Föreläsningen vänder sig till alla som vill lära sig mer om välmående för transpersoner.
Edward Summanen (han) är sakkunnig inom transpersoners hälsa och livsvillkor på Transammans.
Författarbesök • Stora Scenen • 16:00-17:00
Elin Boardy berättar om sin roman "Nätterna på Winterfeldtplatz" som utspelas i Berlin 1928-1929, om skrivandet och om sin research.
Elin Boardy (hon) är författare och bibliotekarie, född och bosatt i Göteborg. Hon driver tillsammans med tre författarkollegor podden Det gränsar till galenskap om skrivande och litteratur.
Panelsamtal • Stora Scenen • 17:00-17:45
Sofia Smolle & Nero
Sofia Smolle (hen/hon), fil. doktor i socialt arbete, har de senaste åren arbetat med en avhandling med titeln "Äldre transpersoner i socialt arbete – kunskap och erfarenheter". Hen berättar om avhandlingens huvudsakliga resultat med ett fokus på bemötande. Sofia har även utvecklat och ansvarat för kurser på universitetsnivå som handlar specifikt om könsidentitet och könsuttryck och hur vi kan möta transpersoners behov i människobehandlande organisationer.
Livepodd • Stora Scenen • 17:45-19:00
Niki Yrla (hon) och Freja Holmberg (hon) har podden Heteroakuten där vi svarar på dina (vanligtvis heterosexuella) relationsfrågor ur ett lesbiskt perspektiv. Nu kör vi queer edition och alla frågor välkomnas, var inte blyga! Under livepodden får lyssnarna skriva relationsfrågor till oss som besvaras direkt inför publik.
Pride House är inte det enda vi har planerat under prideveckan, vi kommer också ha en del sociala aktiviteter, och så klart har vi en parad planerad på lördagen! Nedan kan du klicka vidare för att läsa mer om våra andra aktiviteter.
Om du har några frågor kan kontakta oss i planeringsgruppen för Linköping Pride via mail nedan
Denna hemsida är skapad tillsammans med vår lokala sponsor Taelo
Design och innehåll är kopieringsskyddat och tillhör Taelo & RFSL Linköping